Reklama
 
Blog | Michaela Mrowetz

Kdo se bojí odpovědnosti a kritizuje volbu?

Dlouho pozoruji, jak si média vedou v objektivním informování o stavu českého porodnictví. Nejnověji pan JXD. Časopis Reflex mu umožnil pasovat se do jakéhosi objektivního hodnotitele odpovědnosti žen, které rodí. Uveřejnil neautorizovaný rozhovor. Je mi jasné, že intelektuální prostředí zde bude doporučovat, ať se bulvarizujícím způsobem chování tohoto média nezabývám. Mám své motivy, které mne vedou po dlouhé době zveřejnit tento blog. Myslím si, že nikdo nemá morální nikoliv formální právo hodnotit jakékoliv rozhodnutí ženy, kde a jak chce rodit, či o tomto rozhodnutí rozhodovat.

Jde o rozhodnutí, které není ani černé ani bílé.  Žena se nerozhoduje  mezi ano nebo ne. Rozhoduje se na základě více faktů, které jeden ovlivňuje druhý.

Domácí rodičky berou odpovědnost za to, že dítě doma může zemřít kvůli příčině, která by mohla být v nemocnici lépe zvládnuta, berou na vědomí vzdálenost od porodnice na jedné straně. Na straně druhé se vyhýbají možnostem nákazy nemocniční infekcí, necitlivého zacházení se sebou a dítětem, vyhýbají se nevyžádaným škodlivým intervencím a separaci dítěte od matky, volí porod mimo ZZ, protože podle statistiky i s tím specifickým rizikem, o kterém píši v úvodu, mají menší šanci na traumatizaci dítěte i sebe, lepší šanci na porod bez škodlivých zásahů a vyhlídky na přežití porodu své a dítěte stejné doma i v porodnici. Cítí se doma bezpečněji.

Ženy rodící v nemocnici volí opačně. Je pro ně důležitá dostupnost lékařské intervence při možném patologickém stavu jejich či dítěte. Riskují nemocniční nákazu sebe i dítěte, riskují možnost necitlivého, rutinního zacházení se sebou a dítětem, riskují možnost nevyžádaných intervencí a riskují separaci dítěte od matky. Volí porod ve zdravotnickém zařízení, protože je pro ně důležitá možnost intervence a mají stejné vyhlídky na přežití své i dítěte v porodnici i doma. Cítí se v nemocnici bezpečněji.

Reklama

Jde pouze o informovanou volbu a o to,  pro co se jednotlivec rozhodne. Obě volby, porod mimo zdravotnické zařízení i porod ve zdravotnickém zařízení jsou rovnocenné. To, že si někdo bere právo na kritiku odpovědnosti, prozrazuje jen jeho nezralé motivy a neschopnost se s volbou jako takovou vyrovnat.

 

Na základě diskuze s některými diskutéry autorka provedla úpravu poslední věty v perexu tohoto článku.