Reklama
 
Blog | Michaela Mrowetz

Trocha osvěty ze statistiky o porodech mimo ZZ nejen pro pana JXD

Pan JXD operuje číslem 3 - 4x ("3–4x vyšší riziko úmrtí podle čísel z ČR") větší šance na úmrtí dítěte při domácím porodu. Z jeho neznalosti a neschopnosti objektivně informovat proto nevyplývá, že do statistiky porodů mimo ZZ (zdravotnická zařízení) jsou zahrnuty porody:

1. plánované mimo ZZ – neasistované, utajované, asociální porody lidí mimo sociální síť, mimo společenské normy a konvence, často z utajovaného těhotenství a plánované utajit
2. plánované mimo ZZ – asistované porodní asistentkou
3. neplánované mimo ZZ – překotné, většinou jsou to porody rychle probíhající, ukončené doma, nebo v automobilu, někdy za asistence policie či hasičů a mediálně často probírané se známým rčením, že porodil otec, policista anebo hasič (tyto porody statisku zkreslují, neb dle pravidel v ČR je za místo porodu dítěte pokládáno místo porodu placenty, takže do statistiky porodů mimo ZZ se zřejmě většinou nedostávají, ač je porozeno většinou dítě živé) 

Porodní asistentky u porodů ze skupiny první a třetí neasistují.

Mé přítelkyni, statističce, vysokoškolsky vzdělané ženě a domácí rodičce se podařilo  najít pouze tyto informace: čísla z ÚZIS za roky 2004-2007 (rok 2008 ještě nemají zpracovaný, tj. žádné oficiální číslo neexistuje). Porodů mimo ZZ bez ohledu na to, jestli byl plánovaný nebo ne a jestli u něj byla přítomná PA, bylo celkem 980. Z toho bylo celkem 15 mrtvorozených, ovšem 13 s porodní vahou pod 2500g. Dále do 28 dne zemřelo celkem 6 dětí, z toho ovšem jen jedno s vahou nad 2500g. Čili z 1000 dětí narozených mimo ZZ to byly celkem 3 s vahou nad 2500g, dvě mrtvorozené a jedno živě narozené, které zemřelo do 24h. Tři, které teoreticky připadají na porod doma, což ovšem vůbec není jisté, protože další informace k tomu neexistují.

Možná má pan JXD ještě nějaký jiný zdroj na MZ, ale jak interpretuje čísla on, to je záhadou.

Informace, že doma umírá 3 – 4x více dětí, než v nemocnici tudíž není založena na žádných reálných datech.

Čerpáno odtud: http://www.uzis.cz/download.php?ctg=10&search_name=novorozen&region=100&kind=1
tabulky 7.4 v roce 2004 a 3.9.4 v dalších letech.

Reklama

Směšování profese porodní asistentky, se všemi porody mimo ZZ, je dle mého názoru jenom novodobý hon na čarodějnice.

 

http://www.reflex.cz/scripts/detail.php?id=37363